Profile cover photo
Profile photo
Γιώργος Αγοραστάκης
220 followers
220 followers
About
Communities and Collections
View all
Posts

Post has attachment
Άλκηστις Αγοραστάκη: μια σύγχρονη τραγική ηρωίδα

Η ομιλία μου στην τιμητική εκδήλωση για την Άλκηστις την Κυριακή 12/8/2018, στα Δελιανά, τόπο καταγωγής της.
<|>

Η Άλκηστις έχει αναγνωριστεί και έχει ανακηρυχτεί ως μία σύγχρονη ηρωίδα και ως το «σύμβολο αυτοθυσίας», από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών. Είναι το μοναδικό πρόσωπο που αυτοθυσιάστηκε για να σωθούν άλλοι ναυαγοί του οχηματαγωγού (Ο/Γ) «Ηράκλειο» το 1966.

Έχω τη γνώμη ό,τι στο δημόσιο βίο οι τιμές για τους γενναίους και τις γενναίες πρέπει να είναι ουσιαστικές ή/και εμπράγματες όπως λέει ο Περικλής στον Επιτάφιό του. «…οι άνθρωποι που δοξάστηκαν με τα έργα τους, με έργα μόνο θα ταίριαζε να τιμηθούν. «…ἀνδρῶν ἀγαθῶν ἔργῳ γενομένων, ἔργῳ καὶ δηλοῦσθαι τὰς τιμάς» Περικλής Επιτάφιος (Θουκυδίδου, Ἱστοριῶν Β´, § 35).

Έτσι θεωρώ υποχρέωσή μου να μην κάνω μια τυπική ομιλία, σ’ αυτή τη εκδήλωση τιμής, αλλά μια πιο ουσιαστική, που να εξάγονται τα βαθύτερα διαχρονικά μηνύματα και συμπεράσματα που αφορούν την εποχή μας και τη ζωή όλων μας. Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στη φιλοσοφική διάσταση και τη διαχρονική αξία του συμβολισμού της Άλκηστις Αγοραστάκη.

<|>

Ας τα πάρομε πρώτα τα γεγονότα με τη σειρά.
Δεν εξιστορώ και δεν κρίνω όλη την υπόθεση του ναυαγίου. Αρχικά θα κάνω μόνο μια γενική παρατήρηση, που αφορά το πλοίο και τους πλοιοκτήτες, το ναυάγιό του, όσο και για την επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε. Σ’ όλη αυτή την υπόθεση είχαμε κατά συρροή εγκλήματα, που έμειναν δυστυχώς ατιμώρητα.

Στη διήγησή μου στέκομε μόνο σ’ ένα στιγμιότυπο, στις τελευταίες στιγμές του καραβιού, για να δούμε τις αντιδράσεις και τις πράξεις της Άλκηστις.
Και σε ότι παρακάτω αναφέρω, βασίζεται στις επώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις των διασωθέντων.
Ας παρακολουθήσομε τα γεγονότα και ας βάλομε τον εαυτό μας νοητά στους επιβάτες του πλοίου.

Το Ο/Γ «Ηράκλειον» απέπλευσε από την Σούδα για Πειραιά, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου του 1966, ημέρα Τετάρτη και ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες, με τους ανέμους 9 μποφόρ. Είχε μαζί του 288 ανθρώπους, 215 επιβάτες και 73 ναυτικούς (πλήρωμα). Στους επιβάτες ήταν και η Άλκηστις η οποία ανέβαινε στην Αθήνα για τις πτυχιακές της εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λίγα λεπτά πριν από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, την 8η Δεκεμβρίου 1966 ημέρα Πέμπτη, και ενώ το πλοίο έπλεε στο Μυρτώο πέλαγος πλησίον της νήσου Φαλκονέρας, πήρε απότομα μεγάλη κλίση 30 μοιρών προς τα δεξιά.
Στις 02.06 εξέπεμψε το μήνυμα: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52' B., 24° 08 A., Βυθιζόμεθα».
Την ίδια ώρα 2.07’ ήχησαν τα κουδούνια συναγερμού για πολύ λίγο όμως, μιας και το πλοίο έμεινε από ρεύμα και ταυτόχρονα έσβησαν τα φώτα. Δεν υπήρξε καμιά κίνηση διάσωσης από το πλήρωμα.
Στις 2.12 ο ασύρματος του πλοίου εξέπεμψε το τελευταίο σήμα που ήταν μια λέξη: «ΒΥΘΙΖΟΜΑΙ».
Στις 2.15’ το πλοίο βυθίστηκε αρχίζοντας από την πλώρη.

Λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και του επακόλουθου ταρακουνήματος σ’ όλη τη διαδρομή, οι επιβάτες κείτονταν εξαντλημένοι και αμέριμνοι στο εσωτερικό του. Κανείς δεν τους προειδοποίησε έγκαιρα για τον κίνδυνο, μέχρι την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση δηλαδή στις 2 παρά 5’ περίπου. Το σήμα κινδύνου ήρθε 2 και 7’ μαζί με το σκοτάδι. Οπότε οι περισσότεροι παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό και τους πήρε το καράβι μαζί του στο βυθό.

Οι λιγότεροι, περί τους 100 επιβάτες και μέλη πληρώματος, που κατάφεραν να αντιληφθούν τον κίνδυνο, όταν πήρε δηλ. το καράβι κλίση, και να αντιδράσουν αμέσως, πρόλαβαν να βγουν στο κατάστρωμα. Ο μέγιστος διαθέσιμος χρόνος που είχαν ήταν 7-8 λεπτά. Γενικά σε τέτοιες συνθήκες, ο χρόνος αντίδρασης έπρεπε να ήταν στιγμιαίος, του ενός λεπτού.

Ας δούμε τι έγινε σ’ αυτά τα 7-8 λεπτά στο κατάστρωμα…
Φανταστείτε, νύχτα, θαλασσοταραχή, το πλοίο με κλίση 30 μοίρες να βουλιάζει από τη πλώρη, και στο κατάστρωμα να επικρατεί ένα πανδαιμόνιο.
Οι πολλοί, απ’ αυτούς που βρέθηκαν στο κατάστρωμα, δεν έπεφταν στην θάλασσα, προφανώς γιατί δεν ήξεραν και μπάνιο. Έβλεπαν το τέλος τους να πλησιάζει, γαντζωνόταν απ’ όπου μπορούσαν, ούρλιαζαν, έκλαιγαν, ζητούσαν βοήθεια.

Δύο ειδών είναι οι ενστικτώδεις αντιδράσεις των ανθρώπων μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο του πνιγμού.
Ο πανικός, όπου το ένστικτο του φόβου παραλύει την σκέψη και τις αντιδράσεις των ανθρώπων, ο οποίος και αναμεταδίδεται από το ένα στον άλλο.
Το δεύτερο είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, όταν ο φόβος είναι ελεγχόμενος και οι άνθρωποι σπεύδουν να σώσουν τον εαυτό τους πέφτοντας στη θάλασσα και ότι γίνει. [ανάλογες τραγικές καταστάσεις είδαμε να εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες στις πυρκαγιές της Αττικής]

Η Άλκηστις ήταν η μόνη που ούτε πανικοβλήθηκε, ούτε έτρεξε να σωθεί, ενώ μπορούσε να το κάνει. Αντιμετώπισε ψύχραιμα τον κίνδυνο, τόσο πάνω στο κατάστρωμα στο βυθιζόμενο πλοίο, προσπαθώντας να το εγκαταλείψουν οι άλλοι επιβάτες, όσο και τις επόμενες ώρες μέσα στην θάλασσα, να διασώσει ναυαγούς και να τους δώσει ένα στήριγμα ζωής.

Για την κατάσταση πάνω στο κατάστρωμα και τη στάση της Άλκηστις τα κρίσιμα λεπτά μεταφέρω τα εξής, από την μαρτυρία του επιζώντα επιβάτη Δημητρίου Μαυράκη από το Ηράκλειο.

«Το πλοίο άρχισε να βουλιάζει, είχε πάρει κλήση,… τρομοκρατημένες γυναίκες με παιδιά στο κατάστρωμα να ωρύονται και να κλαίνε,… γαντζωμένες όπου έβρισκαν και δεν εγκατέλειπαν το πλοίο… η μόνη ψύχραιμη ήταν η Άλκηστις που προσπαθούσε να πείσει τους έντρομους να πέσουν στη θάλασσα και θα τους βοηθήσει».

Επίσης ακριβώς το ίδιο πράγμα βεβαιώνει στη μαρτυρία του, ο Ηλίας Κουκουνάκης θαλαμηπόλος του πλοίου.
Ο Κουκουνάκης που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την Άλκηστη, είχε γαντζωθεί σ’ ένα στύλο και είχε παραδοθεί στο φόβο του, γιατί δεν ήξερε μπάνιο.

Ώσπου ήρθαν τα κύματα και τους άρπαξαν όλους, ενώ βυθιζόταν το πλοίο.

Ο Κουκουνάκης, με το κύμα βρέθηκε μακρύτερα από το βυθιζόμενο πλοίο και προς στιγμήν γλύτωσε από τη δίνη του. Συνεχίζει και λέει στην μαρτυρία του «εκεί που πνιγόμουνα ένα χέρι μ’ άρπαξε από πίσω και με πήγε σ’ μια βάρκα από την οποία συγκρατιούνταν δύο άλλοι…
Ήμουνα τυχερός. Κοντά μου βρέθηκε η σωτηρία μου. Χάρις σ’ αυτήν βρίσκομαι τώρα στη ζωή. Ήταν η κοπέλα που είχα συναντήσει πριν στο κατάστρωμα στις τελευταίες στιγμές του πλοίου. Ήταν η Άλκηστις Αγοραστάκη».

Σταματώ εδώ την εξιστόρηση, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αγώνας της Άλκηστις δόθηκε στην συνέχεια μέσα στα παγωμένα νερά της φουρτουνιασμένης θάλασσας, για πολλές ώρες, μέχρι του τέλους.

Η επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών του «Ηράκλειον» αποτέλεσε άλλο ένα μελανό σημείο της τραγικής ιστορίας. Οι ναυαγοί έμειναν αβοήθητοι να κολυμπάνε στα παγωμένα νερά του πελάγους, για πάνω από 10 ώρες. Ο πρώτος ζωντανός ναυαγός περισυνελλέγει στις 12.30’ το μεσημέρι.

Από τους 288 επιβάτες και μέλη πληρώματος στο πλοίο, διασώθηκαν οι 47, περισυνελλέγησαν νεκροί 65, και οι υπόλοιποι 176 ακολούθησαν το πλοίο στο βυθό, σε βάθος 600 με 800 μέτρα.

<|>

Επανέρχομαι στην Άλκηστη.
Πως θα μπορούσε να περιγραφεί αυτή η στάση της μέσα στα γεγονότα, όπως τα μαρτυρούν οι διασωθέντες.

Τότε περιγράφηκε με τη λέξη «αυτοθυσία». Η αυτοθυσία είναι μία έννοια που περικλείει το τραγικό και το ηρωικό στοιχείο, που περικλείει την αυταπάρνηση και τη γενναιότητα. Δεν την περιγράφεται όμως πλήρως.
Αυτοθυσία για ποιο λόγο;

Εδώ έχομε την περίπτωση της αυτοθυσίας για «τον άλλο», για τον συνάνθρωπο. Η κατάλληλη λέξη που αποδίδει αυτό το νόημα, και που πρέπει να συμπληρώσει την «αυτοθυσία» είναι η λέξη «αλτρουισμός». Η λέξη αλτρουισμός έχει ρίζα το λατινικό «alter» που σημαίνει «ο άλλος». Ο αλτρουισμός είναι αυτό που κάνει ένας άνθρωπος όχι για τον εαυτό του, αλλά για τους άλλους.

Το ανώτατο επίπεδό του αλτρουισμού, η κορύφωσή του, είναι η «αυτοθυσία». Αυτό είναι και το σύμβολο της Άλκηστις: «αλτρουισμός & αυτοθυσία».

Σ’ αυτό το συμβολισμό βρίσκεται το φιλοσοφικό νόημα της γενναίας πράξης της, το μεγαλείο και η ανώτερη αξία της. Ο άνθρωπος που θυσιάζεται, ενώ ξέρει ότι μπορεί να σωθεί, είναι ένθεος, λέει κάπου για την τραγωδία ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στον αλτρουισμό, όλα ξεκινούν από το πώς βλέπει κανείς «τον άλλον» άνθρωπο, από το πως βλέπει το κοινωνικό σύνολο.
Τα θέματα αυτά είναι ζητήματα αγωγής και παιδείας, που τάχει κανείς ή δεν τάχει από το σπίτι του. Αυτή την αγωγή είχε η Άλκηστις από το σπίτι της.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αυτή η διαπίστωση για όλους μας σήμερα, στην εποχή μας, όπου υπερισχύει η ατομικότητα. Όπου η απόσταση του «εγώ» (του ατόμου) ως το «εμείς» (του συνόλου) έχει γίνει πολύ μεγάλη.

<|>

Υπάρχουν όμως και άλλες τραγικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις και συμπτώσεις στο πρόσωπο της Άλκηστις. Θα κλείσω με δυο μόνο τραγικές συμπτώσεις.

1/ Η Άλκηστις ήταν φοιτήτρια της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέβαινε στην Αθήνα με το μοιραίο πλοίο για τις πτυχιακές της εξετάσεις. Τελικά ολοκλήρωσε τις σπουδές και τη ζωή της με την αυτοθυσία της και έγινε έτσι ένα «φιλοσοφικό σύμβολο» στην εποχή μας.

2/ Το όνομά της «Άλκηστις» είναι αρχαίο. Η αρχαία Άλκηστις είναι μυθικό πρόσωπο. Είναι η κόρη του Πελία, βασιλιά της Ιωλκού (σημερινή Μαγνησία) και σύζυγος του Άδμητου βασιλιά των Φερών (Βελεστίνο).
Πρόκειται για τραγικό πρόσωπο για το οποίο ο Ευριπίδης έχει γράψει την ομώνυμη τραγωδία.
Η τραγική σύμπτωση είναι ό,τι τόσο η αρχαία, όσο και η νέα Άλκηστη συμβολίζουν το ίδιο πράγμα: την «αυτοθυσία».

Όποιος έχει δει την τραγωδία του Ευριπίδη θα γνωρίζει το μύθο στον οποίο βασίζεται και τις φιλοσοφικές της διαστάσεις.
Ο Άδμητος είχε αρρωστήσει και φαινόταν ότι θα πέθαινε. Ζήτησε λοιπόν βοήθεια από το φίλο του θεό Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας μεσολάβησε στις τρεις Μοίρες, και τις έπεισε να σώσουν τη ζωή του Άδμητου, με την προϋπόθεση ότι κάποιος άλλος θα έπρεπε να πεθάνει στη θέση του. Έψαξε ο βασιλιάς στην επικράτειά του να βρει κάποιον, αλλά κανείς δεν δέχτηκε να τον αντικαταστήσει στο θάνατο παρά μόνο η Άλκηστη η γυναίκα του.

Κλείνω εδώ, την φιλοσοφική θεώρηση του συμβόλου Άλκηστις Αγοραστάκη.

<|>

Ας είναι αιωνία η μνήμη της Άλκηστις.
Ας είναι αιώνιο το παράδειγμά της, το σύμβολό της: του «αλτρουισμού και της αυτοθυσίας».
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων του ναυαγίου, των αδικοχαμένων συμπατριωτών, φίλων και συγγενών.

Έχοντας το λόγο, έχω την υποχρέωση, και θα κάνω μια εξαίρεση, να μνημονεύσω ονομαστικά και άλλον συγγενή μου, τον αδελφό της μητέρας μου, τον Παναγιώτη Κουριδάκη από τις Βουκολιές που έχασε και αυτός τη ζωή του κείνο το βράδυ και βρίσκεται θαμμένος στα βάθη της Φαλκονέρας.

Αιωνία τους η μνήμη

Γιώργος Αγοραστάκης
Δελιανά 12/8/2018
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
TO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ
2018: το μεγαλύτερο θέμα ο Πρόσφυγας
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΛΑΔΟΣ
Ένα πορτραίτο του από το Νίκο Πετράκη και το Λευτέρη Χαρωνίτη με τη ταινία "Ένας καινοτόμος δημιουργικός πολίτης"
-------------

ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΛΑΔΟΣ: Ο πρωτοπόρος δήμαρχος, ο άνθρωπος,
ο αγωνιστής
του Νίκου Πετράκη πρώην δημάρχου Σητείας στην τιμητική εκδήλωση της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης στις 26 Φεβρουαρίου 2005 στο Κολυμπάρι Χανίων.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τίμησε το Φεβρουάριο του 2005 μια διακεκριμένη προσωπικότητα του νησιού μας, τον σεμνό αγωνιστή, τον πρωτοπόρο δήμαρχο και τον ανήσυχο, ενεργό, προοδευτικό πολίτη, τον άξιο Κρητικό Γιώργη Κλάδο.
Ο Γιώργης Κλάδος έλαβε μέρος και πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου, τα τελευταία 65 χρόνια, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, άνοιξε νέους δρόμους στους χώρους αυτούς και στήριξε και πλούτισε με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια και κίνηση στον τόπο μας και τη χώρα. Υπήρξε και είναι πάντα μια όρθια, άγρυπνη, φωτεινή συνείδηση του καιρού και του τόπου μας.
Υπήρξε και είναι πάντα ένα ανοιχτό, οξύ, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα. Υπήρξε και είναι πάντα ένας δάσκαλος: ιδεών, δράσης και ήθους. Ας δούμε τώρα λίγα βασικά στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Γιώργη Κλάδου.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Γιώργης Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια, στον Ψηλορείτη, το μυθικό αυτό τόπο της Κρήτης το 1923. Γιός του Γιάννη Κλάδου, «Τριατατικού» υπαλλήλου 16χρονου εθελοντή των Βαλκανικών πολέμων και αργότερα αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά , της γνωστής ιστορικής οικογένειας των Ανωγείων.
Βαφτίζεται έτσι από μικρός στο αγωνιστικό πνεύμα, τις παραδόσεις και τις αρχές της παλιάς, παραδοσιακής οικογένειας και κοινωνίας της Κρήτης.
Πήγε στο δημοτικό σχολείο των Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τέλειωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου.
Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δεν του επέτρεψε να αποκτήσει πτυχίο.
ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η αγωνιστική δράση του Γιώργη Κλάδου ξεκινά με την « ενδοξότερη και παραδοξότερη» Μάχη της Ιστορίας, τη Μάχη της Κρήτης.
3 Η πρώτη μέρα του επικού αυτού αγώνα βρίσκει το Γιώργη Κλάδο 17χρονο έφηβο ακόμη, ενθουσιώδες μέλος μιας ομάδας άοπλων Ανωγειανών, οι οποίοι με επικεφαλής ένα βρακοφόρο παλιό αγωνιστή μεταβαίνουν στο μέτωπο της περιοχής Λατζιμά και στηρίζουν τους ένοπλους μαχητές.
Αμέσως μετά τη Μάχη και για όλη τη διάρκεια της κατοχής ο Γιώργης Κλάδος συμμετέχει ενεργά και αδιάλειπτα στην Εθνική Αντίσταση.
3 Συνεργάζεται στην προστασία και φυγάδευση Ευελπίδων και Άγγλων αξιωματικών και στρατιωτών, που είχαν λάβει μέρος στην Μάχη της Κρήτης.
3 Λειτουργεί παράνομο ραδιόφωνο και εκδίδει «δελτία ειδήσεων» , τα οποία κυκλοφορεί για ενημέρωση και ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος.
3 Οργανώνει την αρπαγή των όπλων της Υ.Χ. Ανωγείων λίγο πριν παραδοθούν στους Γερμανούς.
Με τα όπλα αυτά εξουδετερώθηκε το Γερμανικό απόσπασμα – φρουρά του φυλακίου Γενή Γκαβέ - που είχε συλλάβει 95 Ανωγειανές γυναίκες, επειδή οι Ανωγειανοί αρνούνταν να εκτελούν αγγαρείες. Οι γυναίκες έτσι απελευθερώθηκαν.
(Φυσικά τα όπλα έμειναν στα χέρια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης).
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή του Στρατηγού Μίλερ είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν και «ισοπέδωσαν» τα Ανώγεια στις 13-8-44
Αλλά εξαιρετικά σημαντική, όπως μαρτυρείτε, είναι η προσφορά του Γιώργη Κλάδου στον ηθικό τομέα της Εθνικής Αντίστασης, στο να κρατηθεί ψηλά το φρόνημα των ανταρτών.
Ο Ν. Κριτσωτάκης μαρτυρεί σχετικά πως, όταν το καλοκαίρι του ’44 όλοι είχαν απογοητευτεί και η αντίσταση έμοιαζε να ξεψυχά, ένας νεαρός αγωνιστής ο Γιώργης Κλάδος με τις φλογερές ομιλίες του, γεμάτες ενθουσιασμό και επιχειρήματα κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των ανταρτών και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και την αντίσταση.
ΣΤΟ ΕΑΜ
Την αντιστασιακή του δράση ο Γιώργης Κλάδος προσφέρει αυθόρμητα , ανέντακτος στην αρχή και αργότερα από τις τάξεις του ΕΑΜ (Γραμματέας ΕΠΟΝ και μέλος Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης)
Ο Γιώργης Κλάδος ανέπτυξε επίσης συνεχή αντιστασιακή δραστηριότητα κατά της χούντας.
Στη διάρκεια της εξέδιδε και κυκλοφορούσε την πολυγραφημένη παράνομη εφημερίδα «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια λειτουργίας παράνομου τυπογραφείου στα Ανώγεια που για τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε.
Παρέμεινε στη παρανομία 5 χρόνια επί χούντας, ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά 7,5 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αϊ Στράτη.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Πολυσχιδές και ογκωδέστατο είναι το έργο του Γιώργη Κλάδου ως δημάρχου και ερωτική ή σχέση του με την αυτοδιοίκηση.
Εδώ ωστόσο θα ασχοληθούμε μόνο με τα πρωτοποριακά έργα και τις καινοτόμες, ρηξικέλευθες δράσεις του Γιώργη Κλάδου. Εκείνα δηλ. τα έργα και τις δράσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στο άνοιγμα νέων δρόμων, και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων - της μοναδικότητας - του θεσμού της αυτοδιοίκησης ως μοχλού της τοπικής ανάπτυξης και ως φορέα της τοπικής εξουσίας, ως θεμελιώδους δηλ. αυτοδιαχειριστικής και αναπτυξιακής δομής των τοπικών κοινωνιών.
Αυτή άλλωστε είναι και η αντίληψη του Γιώργη Κλάδου για το ρόλο του θεσμού.
Ο Γιώργης Κλάδος εξελέγη και υπηρέτησε δήμαρχος Ανωγείων για 5 θητείες , από το 1965 ως το 1990, με εξαίρεση τα χρόνια της δικτατορίας, η οποία τον απέλυσε αμέσως, το 1967 και τον οδήγησε για 5 χρόνια στην παρανομία.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, η δράση του Γιώργη Κλάδου διέπεται από την αυτοδιοικητική - αυτοδιαχειριστική αντίληψη : Ότι ο Δήμος είναι φορέας της τοπικής εξουσίας και οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου.
3 Έτσι από τη πρώτη θητεία του μορφοποιείται σιγά – σιγά η ιδέα για την εκπόνηση μιας μελέτης- προγράμματος συνολικής τοπικής ανάπτυξης. Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της εποχής εκείνης.
3 Λόγω της αδυναμίας της Τ.Α αναζητεί την αναγκαία επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δημόσιες υπηρεσίες , εν προκειμένω στην ΥΠΑΚ. Αναπτύσσει και άλλες τέτοιες συνεργασίες για άλλα θέματα καθιερώνοντας τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δημόσιας Διοίκησης ως βασική αρχή δράσης.
3 Γνωρίζοντας τη σημασία του Πολιτισμού, ως παράγοντα συνέχειας αλλά και ανάπτυξης, οργανώνει στα Ανώγεια την πρώτη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από φορέα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα – άλλη πρωτοποριακή δράση του Γιώργη Κλάδου.
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γιώργης Κλάδος επανεκλέγεται πανηγυρικά δήμαρχος Ανωγείων , στις πρώτες εκλογές το Μάρτιο του 1975.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η επανεκλογή του τον βρίσκει εξαιρετικά ώριμο. Έτσι ξεκινά η δεύτερη ιδιαίτερα δημιουργική και πλούσια περίοδος της δημαρχιακής του δράσης, που κράτησε ως το 1990.
Ο περιορισμένος χρόνος μας επιβάλλει να αναφερθούμε μόνο επιγραμματικά σε μερικές από τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και τις δράσεις ιδιαίτερης σημασίας του Γιώργη Κλάδου.
Τέτοιες είναι:
- Η καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων- «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ»
Συνέβαλαν αποφασιστικά
3 στην διατήρηση και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.
3 στην στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
3 στην ανάδειξη και προβολή των Ανωγείων
3 στην ανάπτυξη του πολιτιστικού Τουρισμού
Έδρασαν ακόμη πιλοτικά για την Κρήτη και την Ελλάδα.
- Η προώθηση του εναλλακτικού - πολιτιστικού τουρισμού
Έγινε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και με μια σειρά άλλες δράσεις, όπως είναι:
o η στήριξη της παραγωγής προϊόντων λαϊκής τέχνης
o η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων.
o η οργάνωση ειδικών ξεναγήσεων.
o η κατάρτιση, η προβολή, κ.α
- Η ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού
Διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Δρομολογήθηκε επί των ημερών του και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του.
- Η στήριξη της Υφαντουργίας – Χειροτεχνίας
Μέσω Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, δράσεων προβολής , προώθησης κ.α.
- Η δημιουργία του κέντρου ζωονόσων.
Μεγάλης σημασίας φορέας για την στήριξη της κτηνοτροφίας, του ζωτικότερου τομέα παραγωγής της περιοχής και την προστασία της υγείας των κτηνοτρόφων.
- Η καταπολέμηση της ζωοκλοπής
- Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων
- Με το ΥΠ.ΠΟ για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ψηλορείτη, τις ανασκαφές στο Ιδαίον Άντρον, και τη Ζώμυνθο με τον Γ. Σακελλαράκη, την αποκατάσταση και συντήρηση των Μητάτων του Ψηλορείτη κ.α.
- Με τον Ε.Ο.Τ για διάφορα τουριστικά έργα
- Με τη Γ. Γ. Νέας Γενιάς για τη δημιουργία του Πολύκεντρου Ανωγείων και τις δραστηριότητες του.
- Η ίδρυση του πρώτου ΚΑΠΗ στην Κρήτη έδρασε πιλοτικά.
- Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας
Δημιουργήθηκε αναπτυξιακή δομή - Πρόδρομος του ΑΚΟΜΜ. Αντί να μοιράσει τα χρήματα και τις υπηρεσίες του προγράμματος σε λίγες πληθυσμιακές ομάδες εφ’ άπαξ , έβαλε τις βάσεις μιας μόνιμης αναπτυξιακής δομής του ΑΚΟΜΜ. Εφάρμοσε δηλ. την παροιμία: «Αντί να δώσεις σ’ ένα πεινασμένο ένα ψάρι , να φάει μια φορά, μάθε του να ψαρεύει…»
- Η κατάρτιση του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) ΠΑΝΩ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
- Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Ορεινού Μυλοποτάμου
Θεσμός διακοινοτικής συνεργασίας. Περιελάμβανε το Δήμο Ανωγείων και τις γύρω Κοινότητες…
Προώθησε πολλά έργα και δράσεις κοινού ενδιαφέροντος και συνέβαλε στην επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της περιοχής.
ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μετεξελίχτηκε σε συμβούλιο περιοχής Πάνω Μυλοποτάμου.
Ο Πάνος Μαίστρος στο βιβλίο του « ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» βιβλίο αναφοράς για τα θέματα αυτά γράφει:
« Μόνη εφικτή λύση της εποχής εκείνης η διακοινοτική συνεργασία. Η εμπειρία του Γιώργου Κλάδου τον οδήγησε στο να μας προτείνει με επιμονή τη θεσμοθέτηση της. Η επιμονή του απέδωσε. Συμφώνησε τελικά ο Γιώργος Γεννηματάς και μας έδωσε το όνομα του νέου θεσμού διακοινοτικής συνεργασίας που περιείχε και το βασικό στόχο του: « Αναπτυξιακός Σύνδεσμος».
Δημιουργήθηκαν 500 Α.Σ στην Ελλάδα με σημαντικό έργο.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τρεις θεσμοί διαδημοτικής συνεργασίας και ανάπτυξης στην ίδρυση και εδραίωση των οποίων ο Γιώργης Κλάδος έπαιξε βασικό καθοριστικό ρόλο.
Οι θεσμοί αυτοί είναι:
Ο ΣΥνδεσμοΣ των ΤΕΔΚ ΚρΗτηΣ
Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του και ο πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1979 μέχρι το 1994.
Ο Σύνδεσμος των ΤΕΔΚ Κρήτης είναι ο πρώτος θεσμός διαδημοτικής συνεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας στην Ελλάδα, και αποτέλεσε πρότυπο για την ίδρυση και άλλων. Καλλιέργησε τη συνεργασία και τον συγκρητισμό μεταξύ των ΟΤΑ της Κρήτης, πήρε θέσεις, ανέπτυξε πρωτοβουλίες και αξιοποίησε Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα μεγάλα θέματα και προβλήματα της Κρήτης , όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Αστική Ανάπτυξη και η Πολεοδομία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η επαγγελματική κατάρτιση, η Ανταλλαγή Εμπειριών, οι ΜΜΕ, τα Κρητικά προϊόντα κ.α, ενώ ο Σύνδεσμος ΤΕΔΚ σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου εξέδωσε το μνημειώδες έργο ΚΡΗΤΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ
Ο Σύνδεσμος επίσης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Τ.Α της Ελλάδας, έγινε μέλος – το πρώτο από την Ελλάδα – της Διάσκεψης των παράκτιων Περιφερειακών περιοχών της Ευρώπης (CPMR) και ιδρυτικό μέλος της «Διαμεσογειακής επιτροπής» των περιφερειών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της «Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης», του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιφερειακής Ανάπτυξης» και του «Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ασφάλεια στις πόλεις».
Αξίζει να αναφέρομε ότι η πρώτη συνάντηση των ΤΕΔΚ Κρήτης για την εγκαθίδρυση συνεργασίας και τη δημιουργία Συνδέσμου των ΟΤΑ Κρήτης έγινε με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο τον Μάρτιο του 1976 και η δεύτερη έγινε εδώ στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Μάϊο του 1979 ύστερα από συνεννόηση του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ κ. Αλ. Παπαδερού με τον τότε Δήμαρχο Χανίων Γιάννη Κλωνιζάκη και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Αξιοποιήθηκε η εμπειρία της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (Ε.ΘΕ.Κ), του πρώτου Παγκρήτιου Οργανισμού που είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία της Ο.Α.Κ και με πρώτο πρόεδρο τον Αλ. Παπαδερό. Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε Αντιπρόεδρος της Ε.ΘΕ.Κ( 1980-82) και του διαδόχου σχήματος ΔΙΠΕΘΕΚ.
Συνεργασία του Συνδέσμου με την ΟΑΚ υπήρξε επίσης στη διοργάνωση του συνεδρίου στη Γαύδο (τον Ιούλιο του 1982) το οποίο έγινε με πρόταση και σύμπραξη του Αλ. Παπαδερού.
Ο Γιώργης Κλάδος έλαβε επίσης μέρος σε πολλά συνέδρια και εκδηλώσεις της ΟΑΚ και συνόδευσε πάντα με ενεργό ενδιαφέρον το έργο της.
Στους πρωτεργάτες της Ίδρυσης του Συνδέσμου ανήκουν επίσης ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης , Νεάπολης Αντ. Χουρδάκης, Κισσάμου Αντ. Σχετάκης και ο τότε δήμαρχος Αγ. Νικολάου αείμνηστος Ρούσος Καπετανάκης και ακόμη στην ίδρυση του Συνδέσμου και την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων είχαμε την προτροπή και συμβουλευτική υποστήριξη του φωτισμένου τότε δημάρχου Αθηναίων Γιάννη Παπαθεοδώρου.
ΤΟ ΑΚΟΜΜ ΑΕ
Το ΑΚΟΜΜ Α.Ε. είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός, μια από τις 3 πρώτες αναπτυξιακές εταιρίες της Ελλάδας και η σημασία του για την Τοπική ανάπτυξη είναι θεμελιώδης.
Ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Γιώργη Κλάδου που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του μέχρι το 1998.
Μελετά τα προβλήματα και τις δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τον ιδιωτικό τομέα στα έργα και τις αναπτυξιακές τους δράσεις σε όλους τους τομείς και για το σκοπό αυτό αξιοποιεί και διαχειρίζεται περιφερειακά, εθνικά και κυρίως Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Πλήθος έργων, δράσεων και προγραμμάτων κόστους πολλών δις δρχ. έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται στα Ανώγεια και την ευρύτερη περιοχή και συμβάλλουν αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη. Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.
ΤΟ ΚΕΚ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ»
Πρόκειται επίσης για πρωτοποριακό θεσμό στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας.
Έργο του είναι η παροχή επαγγελματικής κατάρτισης και υπηρεσιών για την εξεύρεση εργασίας. Ο Γιώργης Κλάδος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του το 1995 και υπήρξε πρώτος πρόεδρος του μέχρι το 2002.
Εταίροι είναι αναπτυξιακές εταιρίες της Κρήτης και πρόκειται για το μεγαλύτερο και καλύτερο περιφερειακό ΚΕΚ της χώρας με μεγάλο έργο.
Έχει επιμορφώσει 4500 άτομα σε όλη τη Κρήτη και έχει συνεργαστεί με 1000 και άνω εκπαιδευτές του πιο υψηλού επιπέδου.
Ίδρυσε Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού σκοπού και παρέχει την εμπειρία και την τεχνική του υποστήριξη στη Κύπρο για την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα που έγινε μέλος.
Εκτός από τα παραπάνω ο Γιώργης Κλάδος πρόσφερε τις ιδέες και τις υπηρεσίες του από μια σειρά άλλες θέσεις , όπως ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων, της Διοικούσας επιτροπής της ΤΕΔΚ και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνης, ως σύμβουλος του Δήμου Γαζίου και του Συνδέσμου των Ορεινών Δήμων Κρήτης, ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης και του πολιτικού γραφείου της CPMR κ.α., ενώ μετέφερε την εμπειρία τις γνώσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις του σε σεμινάρια , συνέδρια, διασκέψεις και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο ΠΡΥΤΑΝHΣ
Ο Γιώργης Κλάδος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις όχι μόνο τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους και τα Συμβούλια περιοχής αλλά και τις εθελοντικές συνενώσεις των Δήμων, το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και κάθε προσπάθεια και πολική συνεργασίας, συνένωσης, ισχυροποίησης και ανάπτυξης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τις μεγάλες διεκδικήσεις και τους αγώνες της για
o Διοικητική αυτοτέλεια
o Οικονομική αυτοδυναμία
o Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων
o Εκσυγχρονισμό, οργάνωση και στελέχωση με επιστημονικό ,τεχνικό και άλλο προσωπικό κ.α.
Ο Γιώργης Κλάδος είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας, ο πρύτανις, όπως τον αποκαλούν, είναι οραματιστής και πραγματοποιός, πρωτοπόρος , καινοτόμος, ρηξικέλευθος δήμαρχος- ηγέτης που άνοιξε νέους δρόμους, δίδαξε, ενέπνευσε, έδωσε πρότυπα.
Οι πρωτοποριακές του δραστηριότητες έχουν περάσει στη βιβλιογραφία της αυτοδιοίκησης, έχουν γίνει αντικείμενα διδασκαλίας σε σεμινάρια και έχουν προκαλέσει πολλές επισκέψεις ενδιαφερομένων στα Ανώγεια.
Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
Για την προσφορά του στην Τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη έχουν τιμήσει το Γιώργη Κλάδο ο Δήμος «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Ηρακλείου και το ΔΙΚΤΥΟ LEADER της Ελλάδας η εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και θα τον τιμήσει προσεχώς το ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης». Για το έργο του έχουν εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, της πολιτικής και του πολιτισμού. Αναφέρομε μόνο μιά γνώμη, εκείνη του αείμνηστου Μάνου Χατζηδάκη.
«Τ ’Ανώγεια έχουν ένα δήμαρχο που δεν το περιμένεις. Ένα δήμαρχο που δεν φιλοδοξεί να γίνει Υπουργός Πολιτισμού. Αλλά που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό απ' όση έχει ολόκληρο το Υπουργείο που ανέφερα. Δικό του τ’ όνειρο για τους Αγώνες της Λύρας – και να που φέτος γίνονται οι δεύτεροι…» (Κυριακή ,13 Αυγούστου 1978 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ)
ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ
Ας δούμε τώρα κάποιες άλλες διαστάσεις και παραμέτρους του έργου και της προσωπικότητας του Γιώργου Κλάδου.
Το έργο του Γιώργη Κλάδου δεν οφείλεται κατά τη γνώμη μας μόνο στο ρηξικέλευθο, ανωγειανό του πνεύμα.
Οφείλεται και σε άλλα πολύτιμα στοιχεία της προσωπικότητας του:
Την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα, την επιμονή, την τόλμη, τη διορατικότητα την ευρύτητα αντίληψης.
Οφείλεται ακόμη κατά μεγάλο μέρος στο ήθος, στην ακεραιότητα, τη σοβαρότητα, τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, και επομένως το κύρος του, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό που ενέπνεε και εμπνέει.
Ο Γιώργης Κλάδος είναι ένας άνθρωπος «της ειρήνης και της καταλλαγής» για να χρησιμοποιήσω ένα ωραίο όρο, ένα ωραίο ιδανικό που προβάλλει και καλλιεργεί αδιάλειπτα η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.
Είναι ένας άνθρωπος της σύνθεσης και της υπέρβασης – της δημιουργικής υπέρβασης.
Είναι άνθρωπος κοινής αποδοχής και κοινής εμπιστοσύνης, άνθρωπος – κλειδί, άνθρωπος – καταλύτης, σε δύσκολες εποχές όπως ήταν οι εποχές των κομματικών φανατισμών και σε δύσκολους χώρους , όπως η Κρήτη με τους τοπικισμούς και τις ακρότητες της μερικές φορές.
ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ…
Ίσως ακόμη το έργο του Γιώργη Κλάδου να οφείλεται και σε έναν τουλάχιστον εσωτερικό και έναν εξωτερικό παράγοντα.
Και οι δύο έχουν ονοματεπώνυμο.
Ο εσωτερικός ονομάζεται Βαγγελιώ Κλάδου- Νενεδάκη και ο εξωτερικός Γιώργος Γεννηματάς δηλ. η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης πριν από 20 και πλέον χρόνια.
Η παρουσία μας στην ΟΑΚ ένα χώρο ειρήνης και καταλλαγής, περισυλλογής και πνευματικότητας μας δίδει την ευκαιρία να τονίσομε την σημασία του πνεύματος της συνεργασίας και του συγκρητισμού που πρυτάνευσε στο νησί μας μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και στο οποίο συνέβαλαν ιδιαίτερα και με συγκεκριμένες πράξεις και πρωτοβουλίες η ΟΑΚ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Τεχνικά Επιμελητήρια κ.α. φορείς.
Ο ρόλος του Γιώργη Κλάδου υπήρξε καταλυτικός.
Το πνεύμα αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ιδιαίτερα ευνοϊκός παράγων για την ευδοκίμηση παρόμοιων συνεργασιών, παγκρήτιων ή ακόμη και τοπικών και πρέπει όλοι να συμβάλλομε με κάθε τρόπο στην πλήρη εδραίωση και ανάπτυξη του. Ο Γιώργης Κλάδος είναι ένας άνθρωπος με βαθιά βιώματα και ευαισθησίες με πάθος και όραμα.
Με βιώματα και ευαισθησίες κοινωνικές, πολιτικές, ανθρώπινες. Με το πάθος της δημιουργίας και το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, μιας καλύτερης κοινωνίας.
Μιας κοινωνίας με ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρωπιά, πολιτισμό. Στο όραμα αυτό αφιέρωσε τη ζωή του. Με βαρύ κόστος, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους αρχών, ιδίως όσους αναμιγνύονται στα κοινά. Με κόστος αλλά χωρίς γογγυσμούς. Με αξιοπρέπεια και ανωτερότητα_ και αισιοδοξία για το μέλλον. Συγχαίρω την ΟΑΚ για την τιμή που του αποδίδει. Την συγχαίρω επίσης, με την ευκαιρία αυτή, για το πολύτιμο, για το σπουδαίο έργο της.
Συναντώνται άλλωστε η ΟΑΚ με τον Γιώργη Κλάδο και με τους συνοδοιπόρους του στον κοινό τόπο, στο κοινό όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο Γιώργης Κλάδος είναι ένας πολίτης του κόσμου. Στην εποχή ωστόσο του άκριτου μιμητισμού και της ομογενοποίησης των πάντων, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης επιτρέψετε μου να εξάρω, κλείνοντας, την κρητική διάσταση του Γιώργη Κλάδου. Κριτική με ήτα και με γιώτα. Ο Γιώργης Κλάδος έρχεται από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης και κρίνει, επιλέγει , αφομοιώνει δημιουργικά τα σύγχρονα επιτεύγματα και αγωνίζεται για την οικοδόμηση της Κρήτης του μέλλοντος.
Για την Κρήτη της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας.
Την Κρήτη της δικής της ταυτότητας και της σύγχρονης ανάπτυξης. Την Κρήτη υπόδειγμα αναπτυγμένης τοπικής κοινωνίας.
Υπόδειγμα Περιφέρειας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Ο Γιώργης Κλάδος άλλωστε είναι εκείνο που έχει λεχθεί για τον μεγάλο της Κρήτης: « Γνήσιος εκπρόσωπος της Κρητικής λεβεντιάς», και στη θωριά και στην ψυχή.
Και Κρητική λεβεντιά σήμερα είναι να φτιάξομε την Κρήτη της παράδοσης και της δημιουργίας. Ο Γιώργης Κλάδος μας δίδει το πρότυπο. Άξιος!

_____________________________
"Ένας καινοτόμος δημιουργικός πολίτης"

Ένα αφιερωματικό, τιμητικό πορτραίτο για τη ζωή και το έργο ενός αγωνιστή των κοινωνικών αλλαγών, ενός από τους πρωτοπόρους αναμορφωτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, του Γεωργίου Ι. Κλάδου. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης. Διάρκεια: 115'
https://www.youtube.com/watch?v=zb45tb1d9qI
Add a comment...

Post has attachment
Ο δάσκαλος Γιώργος Κλάδος

Με το Γιώργο Κλάδο συνεργαστήκαμε και συμπορευτήκαμε στη Κρήτη από τη δεκαετία του ’80 και δω, στην Αριστερά, στις Αναπτυξιακές Εταιρίες και στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Για μας τους νεότερους υπήρξε ο δάσκαλος και το υπόδειγμα του πρωτοπόρου πολιτικού. Δίδαξε με το αγωνιστικό αριστερό του ήθος, τη σεμνότητα και την υπευθυνότητα στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων, με το ανοιχτό του μυαλό και την ικανότητά του να συλλαμβάνει το νέο και το αναγκαίο σε κάθε περίοδο. Ο Κλάδος μπόρεσε να συλλάβει και να εισαγάγει στην Κρήτη τις νέες πολιτικές της εποχής, στο ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στην τοπική ανάπτυξη και στον ελληνικό πολιτισμό. Έφυγε σεμνός και πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του στο τόπο του και την Αυτοδιοίκηση την παρακαταθήκη του σπουδαίου έργου του.
Καλό ταξίδι σύντροφε Γιώργη!

---------
Στη φωτογραφία μαζί στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του, στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης «ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ» στο Ηράκλειο στις 27 Νοεμβρίου 2017
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ο κινηματογραφικός Μίκης Θεοδωράκης

Το φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» το 2017 στα Χανιά, ήταν αφιερωμένο στο κινηματογραφικό Μίκη. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων προβλήθηκε και η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Άγη «Μια γρήγορη ματιά, Ταινίες με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη».
Η ταινία ανέβηκε στο youtube. Δείτε την εδώ:>
https://www.youtube.com/watch?v=6p2fDOLEm9s&t

20+1 πολύ μικρές μονόλεπτες μουσικές ιστορίες από ισάριθμες ταινίες με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή, μικρού μήκους ταινία, που ακολουθεί τη χρονολογική σειρά της παραγωγής των αρχικών κινηματογραφικών ταινιών κι αποδίδει μια συνολική εικόνα των ταινιών και της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Κάθε ιστορία αρχίζει με το κύριο πόστερ της ταινίας, τον τίτλο της και από τους συντελεστές, τον σκηνοθέτη και τον μουσικό δημιουργό, που είναι πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης, κι ακολουθούν επιλεγμένα πλάνα από την ταινία, με μουσική υπόκρουση από το κυρίως μουσικό θέμα και τυχόν διάλογοι. Οι πολύ μικρές ιστορίες, είτε αφηγούνται την υπόθεση της ταινίας, είτε μια επιμέρους πλευρά της.
O Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο σε 31 ταινίες.

Οι ταινίες με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
• 1953/ “THE BAREFOOT BATAILLON” – “ΤΟ ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΤΑΓΜΑ”
Σκηνοθεσία: Greg Tallas (Γρηγόρης Θαλασσινός)
• 1953/ “ΕΥΑ”
Σκηνοθεσία: Μαρία Πλυτά
• 1953/ “Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΜΙΑΣ ΟΡΦΑΝΗΣ”
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δαδήρας, Σπύρος Νικολαϊδης
• 1957/ “ILL MΕT BY MOONLIGHT” – “Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΑΙΠΕ”
Σκηνοθεσία: Michael Powell - Emeric Pressburger
• 1958/ “HONEYMOON” – “Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ”
Σκηνοθεσία: Michael Powell
• 1960/ “FACES IN THE DARK” – “ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ”
Σκηνοθεσία: David Eady
• 1961/ “ΜΥΡΤΙΑ”
Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης
• 1961/ «ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ»
Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης
• 1961/ “THE SHADOW OF THE CAT” – “Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ”
Σκηνοθεσία: John Gilling
• 1961/ “PHAEDRA” – “ΦΑΙΔΡΑ”
Σκηνοθεσία: Jules Dassin (Ζυλ Ντασέν)
• 1961/ “ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ”
Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας
• 1962/ “ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ”
Σκηνοθεσία: Ερρίκος Θαλασσινός
• 1962/ “ELECTRA” – “ΗΛΕΚΤΡΑ”
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
• 1962/ “LES AMANTS DE TERUEL” – “ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΡΟΥΕΛ”
Σκηνοθεσία: Raymond Rouleau
• 1962/ “FIVE MILES TO MIDNIGHT” - “LE COUTEAU DANS LA PLAIE” - “ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΗ”
Σκηνοθεσία: Anatole Litvak
• 1964/ “ZORBA THE GREEK” – “ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ”
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
• 1965/ “ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ”
Σκηνοθεσία: Άδωνις Κύρου
• 1966/ “UNE BALLE AU COEUR” – “ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ”
Σκηνοθεσία: Jean-Daniel Pollet
• 1966/ “THE DAY THE FISH CAME OUT” – “ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ”
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
• 1969/ “Z” (ζει)
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
• 1971/ “THE TROJAN WOMEN” – “ΟΙ ΤΡΩΑΔΕΣ”
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
• 1971/ “BIRIBI”
Σκηνοθεσία: Daniel Moosmann
• 1972/ “ETAT DE SIEGE” – “ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ”
Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
• 1973/ “SUTJESKA - THE FIFTE OFFENSIVE” – “Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ SUTJESKA - Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ”
Σκηνοθεσία: Stipe Delic
• 1973/ “SERPICO” – “ΣΕΡΠΙΚΟ”
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ (Sidney Lumet)
• 1974/ “THE STORY OF JACOB AND JOSEPH” – “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ”
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
• 1975/ “DER GEHEIMNISTRÄGER” – “Η ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” Σκηνοθεσία: Franz Josef Gottlieb
• 1975/ “ACTAS DE MARUSIA” – “ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΟΥΣΙΑ”
Σκηνοθεσία: Miguel Littín
• 1976/ “IPHIGENIA IN AULIS” – “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ”
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
• 1980/ “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΙΦΑΛΟ”
Σκηνοθεσία: Νίκος Τζίμας
• 2000/ “ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ” – “BEWARE OF GREEKS BEARING GUNS”
Σκηνοθεσία: John Tatoulis
Add a comment...

Post has attachment
Με τον τρόπο του βαν Γκογκ: H νύχτα μ’ αστροφεγγιά πάνω από την Παλιά Πόλη των Χανιών

Ο νυχτερινός ουρανός και οι αντανακλάσεις του φωτός τη νύχτα ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του στους πίνακές του Van Gogh, όπως το Cafe Terrace και το Starry Night Over the Rhone. «H νύχτα μ’ αστροφεγγιά πάνω από την Ρον» της Γαλλίας, είναι ένα πίνακας του 1888 του Van Gogh που βρίσκεται τώρα στο Musée d'Orsay στο Παρίσι. Κατ’ αντιστοιχία φανταστήκαμε μια αστροφεγγιά στην Παλιά Πόλη των Χανιών.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Βίνσεντ βαν Γκογκ: Ονειρεύομαι τη ζωγραφική μου και ζωγραφίζω το όνειρό μου.

Χρονιά του Βίνσεντ βαν Γκογκ φέτος και στην Ελλάδα. Μια εξαιρετική έκθεση στην Αθήνα και μια μαγική ταινία «κινούμενης ζωγραφικής» για τη ζωή και το έγο του. 100 ζωγράφοι πήραν τις έναστρες νύχτες, τις χιονισμένες πεδιάδες, τα βάζα με τα ηλιοτρόπια, τους πότες, το κόκκινο αμπέλι, το σιταροχώραφο με τα κοράκια και τα ταπεινά δωμάτια στην Αρλ, περισσότερους από 120 διάσημους πίνακες του Βαν Γκόγκ, ζωγραφησαν τα πλάνα με 12 ελαιογραφίες το δεπτερόπτο με την δική του τεχνοτροπία και έκαναν τη ταινία «Loving Vincent» διάρκειας 94 λεπτά.
https://www.youtube.com/watch?v=47h6pQ6StCk
Add a comment...

Post has attachment
«ιστόλογος» - τέλος

Ο «ιστόλογος» ολοκλήρωσε το ταξίδι του. Έκλεισε το κύκλο του. Για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, μέσα από τις σελίδες του εξέφρασα συστηματικά και με δημοκρατική παρρησία τις απόψεις και τις θέσεις μου πάνω στις πολιτικές και αυτοδιοικητικές υποθέσεις των Ελληνικών περιφερειών και ιδιαίτερα της Κρήτης και του Νομού Χανίων. Ο «ιστόλογος» υπήρξε ένα από τα πρώτα ελληνικά πολιτικά ιστολόγια στο διαδίκτυο και το μεγαλύτερο σε διάρκεια ζωής μέχρι σήμερα.

Στον «ιστόλογο» στη μορφή και με το περιεχόμενο που έχει σήμερα, μπορεί κανείς να δει ένα απολογισμό της πολιτικής μου δραστηριότητας, μιας και περιλαμβάνει ορισμένα από τα κυριότερα άρθρα μου αυτή τη περίοδο.

Συμπερασματικά στο τέλος αυτής της διαδρομής, πρέπει να δηλώσω ότι έμεινα συνεπής «λόγω και έργω», δεν άλλαξα απόψεις και παραμένω σταθερός στις πεποιθήσεις μου, όπως αυτές αναπτύσσονται στις σελίδες του. Ως πολιτικός με τις κατά καιρούς ευθύνες που είχα και τις δημόσιες υποθέσεις που διαχειρίστηκα, διατύπωσα και παρουσίασα πολύ συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα πολιτικές, μελέτες, θέσεις και προτάσεις σ΄όλα τα θέματα και τους δημόσιους τομείς. Τις ανέπτυξα, εκτός από τα αιρετά όργανα που συμμετείχα, και μέσα από τον «ιστόλογο».

Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από γενικολογίες και αοριστίες, δεν άλλαξα καμιά θέση για την οποία δεσμεύτηκα ή/και ψηφίστηκα. Μ’ αυτό τον τρόπο πολέμησα τα φαινόμενα της ανυποληψίας, της υποκρισίας και της ασχετοσύνης που κατατρύχουν το πολιτικό βίο της χώρας. Εδώ κρύβεται το μεγαλύτερο πρόβλημα πολιτικού συστήματός της. Όλα τα θέματα εκπεσμού της δημοκρατίας που αναπτύσσω στο βιβλίο μου «Πολιτεία Δημοκρατία & Αυτοδιοίκηση» παραμένουν δυστυχώς όχι μόνον επίκαιρα, αλλά εξελίσσονται επί το χείρον, με το καθεστώς κηδεμονίας που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους και τους συνεργάτες μου σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι. Ευχαριστώ όσους με βοήθησαν και φιλοξένησαν τις ιστοσελίδες μου και ιδιαίτερα τους φίλους της MSC.

Το νέο ταξίδι, με όποιο σκάφος τελικά επιλέξω, θα γίνει στις θάλασσες της τέχνης.

http://www.istologos.gr
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Συνείδηση σε λήθαργο;

Ερωτηματικά, βλέποντας την ταινία «το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη.
Η Ιστορική συλλογική μνήμη είναι παρούσα και θέτει αμείλικτα ερωτήματα στον καθένα.
Τι έχει μείνει σε μας απ’ τη θυσία αυτών των ανθρώπων; Τι έχει μείνει απ’ το φρόνημα, τη γενναιότητα, το μεγαλείο τους;
Τα τελευταία μηνύματά τους, οι παρακαταθήκες τους στους ζωντανούς, στους νεότερους, τι μας λένε σήμερα;

Ερωτήματα από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, ειδικά κανένας «Αριστερός». Που πήγε το αδούλωτο, το ανυπότακτο πνεύμα; ο πατριωτισμός, ο έρως της ελευθερίας;
Μπορεί να μη βρισκόμαστε μπροστά σε ακραίες καταστάσεις, όπως της γερμανικής κατοχής, αλλά οι παραπάνω είναι αξίες στην Ελλάδα και στην Αριστερά είναι πάγιες και διαχρονικές. Υπάρχουν κι εκδηλώνονται σε όλες τις εποχές και σε όλες τις καταστάσεις.

Ο καθένας έχει να κάνει με τη συνείδησή του είπε η Ιωάννα Καρυστιάνη στο τέλος της 1ης προβολής της ταινίας στα Χανιά.
Η συνείδηση βέβαια του καθενός μπορεί να είναι ατομική υπόθεση του, αλλά δεν είναι κρυφή για τους άλλους. Ειδικά γι’ αυτούς που διακηρύσσουν τέτοιες ιδέες και αξίες, η συνείδησή τους βρίσκεται σε δημόσια θέα και αποκαλύπτεται…
Photo
Photo
29/10/17
2 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded